Psyksnack.se

Gäst


Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Kenneth

Sidor: [1] 2 3 ... 6
1
Allmän information och synpunkter på forumet / Corona/Covid 19-ångest
« skrivet: juli 06, 2020, 10:58:33 AM »
Som bekant har vi drabbats av corona-viruset ganska utbrett även här i Sverige. Över 5 000 döda när detta skrivs. Finns det behov av att skriva av er angående det så är ni hjärtligt välkomna att göra det. Personligen har Covid 19 försämrat mitt mående - särskilt en ständigt oro över att få Covid 19. Ännu värre blev det då min flickvän med all sannolikhet hade det i Mars. Det KAN ha varit en influensa, men med tanke på hennes hosta och höga feber tyder det mesta på att det var Covid 19. Hon hade varit här kvällen innan, och dagen efter låg utslagen i hög feber och hosta hemma hos sig. Naturligtvis ställde jag upp och gjorde inköp och allt. Men hela tiden livrädd att få det själv. I ca 12 dagar var hon sjuk, sedan piggnade hon på sig och har därefter mått bra.

Det gjorde att jag kom att tänka på att många vi med ångestsjukdom drabbas extra hårt av den här smittan. Jag är säkerligen inte den enda som mått särskilt taskigt av smittan. Även om nu Facebook och andra sociala medier har blivit det nya normala, så är jag naiv nog att tro att även ett traditionellt  forum har sin funktion. Åtminstone i dessa tider med Covid 19. Så känn er välkomna och skriva av er här!

Hälsar admin /Kenneth

3

B-Vitaminer vid stress/ångest och annan psykisk sjukdom

https://universityhealthnews.com/daily/stress-anxiety/natural-remedies-for-panic-attacks-backed-by-medical-science/
https://kurera.se/b-vitamin-brist-vanligt-i-samband-med-psykisk-ohalsa/
Överkurs - en stor studie om B-vitaminkomplexet: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290459/
https://vitagene.com/vitamin-b-complex-for-stress/

https://www.irishexaminer.com/lifestyle/healthandlife/naturalmedicine/natural-health-vitamins-to-help-with-anxiety-and-panic-attacks-400334.html

OBS! Vid både lindrig- till svårare B-vitaminbrist (brist på vitaminer ur hela gruppen B), så är det i regel så att man har brist på samtliga B-vitaminer, och därförär det viktigt att man behandlar med hela "spektrumet". Även när man misstänker att man får i sig för lite B-vitamin, utan att man har några symtom i övrigtär det klokast med ett multivitaminpreparat med hela B-gruppen. Och detsamma om man ska ta det som behandling på egen hand för stress och ångest.
I princip är samtliga B-vitaminer ofarliga att ta i högre dos, med några undantag. Här är vitaminerna i B-komplexet:
(Från Wikipedia)
B1 tiamin Tiamin fungerar som koenzym i omsättningen av kolhydrater. Brist på tiamin orsakar beriberi, vilket kännetecknas av nedsatt aptit, försämrad koncentrationsförmåga, viktminskning och störningar på nervsystemet. Kronisk brist kan orsaka Korsakoffs sjukdom. Det finns inga kända risker med oral överdosering. Injicering kan orsaka en anafylaktisk reaktion, men detta är inte en risk vid oralt intag eftersom tarmarna inte kan absorbera de mängder tiamin som krävs för att utlösa reaktionen.
B2 riboflavin Riboflavin fungerar som koenzym i omsättningen av energi, det vill säga fetter, kolhydrater och proteiner. Brist på riboflavin kännetecknas av sprickor i läpparna och mungiporna (munvinkelragader), och irriterade slemhinnor. Symptomen är relativt lindriga. Det finns inga kända risker med överdosering.
B3 niacin (nikotinsyra) Niacin används för elektrontransport vid oxidation och är viktig för bland annat celldelning. Brist på niacin orsakar pellagra. Överdos av niacin orsakar kärlutvidgning, hudrodnad och hudirritation, och i högre doser illamående.
B5 pantotensyra Pantotensyra används vid omsättningen av energi. Det finns inga belagda bristsymptom hos människor. Det finns inga kända risker med överdosering.
B6 pyridoxin Pyridoxin fungerar som koenzym i omsättningen av proteiner och vid celldelning. Brist på pyridoxin kan bland annat orsaka mikrocytär anemi, depression och högt blodtryck. Akut överdosering (mer än 1000 mg/dag) eller kronisk överdosering (mer än 200 mg/dag) kan ge allvarliga nervskador. För känsliga personer kan även mindre doser ge problem. Denna perifera neuropati brukar försvinna när man slutar med intaget. Tillfrisknandet är dock långsamt och ibland ofullständigt.
B7 biotin Biotin fungerar som koenzym i omsättningen av fetter och proteiner. Det finns inga belagda bristsymptom hos vuxna människor. Vissa studier tyder på att foster och spädbarn kan drabbas av tillväxt- och nervskador. Det finns inga kända risker med överdosering.
B9 folsyra (folinsyra) Folsyra spelar en viktig roll vid celldelning. Brist på folsyra orsakar makrocytär anemi och fosterskador. Hos äldre kan brist orsaka ateroskleros. Det finns inga kända risker med överdosering. Det kan dock maskera B12-brist samt försvårar de neurologiska symtomen på B12-bristen, se Vitamin B12-brist.
B12 kobalamin Kobalamin fungerar som koenzym i omsättningen av proteiner och vid celldelning. Brist på kobalamin orsakar makrocytär anemi, perniciös anemi och skador i nervsystemet. Det kan i förlängningen orsaka kognitiva och psykiska sjukdomar som minnesförlust, mani och psykos. Det finns inga kända risker med överdosering.

B6 kan man vid megadoser från 1 000 - 1 200 mg kan man få symtom från nervsystemet. I värsta fall blir det bestående. Samma sak gäller vid kronisk överdosering 160-200 mg per dag under längre tid.
B6 kan verka ensamt mot panikångest och vid en del former av framförallt lättare depressioner, som beror på suboptimal nivå av den i kroppen. Men, det är alltid smartare att se till att få i sig samtliga.
 

4
Aminosyrorna taurin och tyrosin kan hjälpa mot ångest. Framförallt är taurin studerat, men även tyrosin har visst belägg.

Vanligast är att folk prövar tryptofan (5-HTP, ett förstadium till serotonin) och GABA (hjärnans mest utbredda, dämpande substans). Tyvärr är det en mindre bra idé. Tryptofan kan ge livsfarligt serotonergt syndrom om det kombineras med SSRI och andra psykofarmaka som påverkar serotonin. En del specialister låter patienter med tvångssyndrom ta mycket låga halter tryptofan om inte läkemedel ensamma ger effekt. Även ensamt kan det ge biverkningar av samma slag som antidepressiva i grova drag. GABA då? Problemet är att GABA-molekylerna är för stora för att passera över i hjärnan där de ska göra nytta!

Taurin:


https://nutritionreview.org/2014/06/controlling-stress-and-anxiety-naturally/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5504064/

https://examine.com/supplements/taurine/

Tyrosin:
 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK209061/

https://www.everywomanover29.com/blog/tyrosine-for-alleviating-anxiety-and-panic-attacks-and-creating-a-feeling-of-calm-focus/
https://healthfully.com/525632-link-between-vitamin-c-deficiency-anxiety.html
Allmänt om "naturlig" behandling med aminosyror (och liknande substanser, som inte klassas som läkemedel)
https://ndnr.com/anxietydepressionmental-health/natural-approaches-to-anxiety/

5
Pga att originalcertifikatet hos webbhotellet var utgånget, kunde man ej nå sajten från och med i går 23/3 tills idag kl 13.15.
Orsaken är att jag har dels ett certifikat hos webbhotellet, men sedan ännu ett till hos Cloudflare, som är det ni ser när ni klickar på info i om psyksnack.se i adressfältetpå webbläsaren. Jag trodde att det räckte att ha Cloudflare som gäller tills December i år, men uppenbarligen måste man ha ett certifikat installeratpå webbhotellets server, Miss Hosting (där psyksnack.se ligger). Man måste förnya det certifikatet var tredje månad - vilket jag hade glömt!
Nu är det ju ingen aktivitet att skryta över här direkt...men jag har ju bestämt att köra året ut iaf, och hoppas att ett mirakel skeroch någon börjar skriva här igen! Ska vara mer aktiv jag med. Tyvärr inte senaste tiden,  då jag upplever att det är som att skriva dagbok
för sig själv...MEN, jag trotsar det ett tag och tutar på!  ;)

6
Debatt / Skyll inte på V för regeringsförvirringen
« skrivet: januari 14, 2019, 19:12:53 PM »
Antar att en del som verkligen inbillar sig att S, MP, C och L ska hålla mandatperioden ut, anser att det är V och Sjöstedt som bär ansvaret. Överhuvudtaget är det inte många alls som tror på den här regeringskonstellationen - Löfven säljer ut sossarnas (och V:s) hjärtefrågor, och ska bedriva liberal politik med piska i näven på Annie Lööf!? På tal om den sistnämnda - jag tycker hon bär stort ansvar för att det blivit så kaosartat som det är.
Att inse att V har fog för sin ilska tror jag många över blockgränserna har förståelse för, förutom Jan, Annie och möjligen Löfven. Inte Sjöstedts, precis som Expressen skriver vettigt om på ledarsidan för en gångs skull.
Man kan ju tycka vad man vill, men om folk på allvar tror det är Sjöstedt som är syndabocken är dom verklighetsfrånvända. Finns inte anledning för NÅGOT parti att sälja ut sig gratis. Skulle tycka detsamma om det handlade om M också!
Så har jag gjort debut med en politiktråd här på forumet  8)
https://www.expressen.se/ledare/skyll-inte-kaoset-pa-jonas-sjostedt/

7
Jag har hört en del mått bra av meditation mot ångest, men har aldrig prövat själv. Till saken hör att man ska ta det lugnt med mindfulness och liknande - och kolla att man använder rätt teknik, och höra med sin läkare om det är lämpligt, då en del kan få paradoxal effekt med mer ångest och i sällsynta fall psykoser. Så har man haft eller har psykossymtom ska man INTE använda det utan att prata med sin läkare! I övrigt så gäller väl detsamma som för läkemedel - det är inte alla som får positiv effekt. Jag inbillar mig dock att meditation gör mer nytta än skada...

https://transcendental-meditation.se/angest/

https://vevve.yogaworld.se/2017/01/25/4-tips-pa-meditationstekniker-mot-angest/
https://mindly.se/artiklar/5-tips-mot-aangest

8
Allmän information och synpunkter på forumet / Gott Nytt År alla medlemmar!
« skrivet: december 31, 2018, 13:33:31 PM »

Vi hoppas att 2019 blir ett bra år, både för oss själva och forumet psyksnack! Ha en fin nyårsafton nu önskar admin /Kenneth

9
Pga medlemmarnas integritet har jag valt att dölja alla forumdelar för gäster, så enbart inloggade medlemmar kan läsa och skriva i dem.
Synligt är fortfarande: Information, regler & synpunkter - Länkar, litteratur, artiklar och videoklipp m.m - samt Övriga ämnen & debatt
Denna syn möter icke inloggade:


10
Allmänt om social fobi:

https://forum.mind.se/fakta/diagnoser/social-angesthttp://internetpsykiatri.se/behandling/social-fobi1/https://sv.wikipedia.org/wiki/Social_fobi

Ur den drabbades perspektiv:
https://www.ahum.se/bloggen/social-fobi-intervju-med-eric-bergstrom--grundare-av-angestskolan/http://anniemedsocialfobi.blogg.se/https://nouw.com/laandersson/att-leva-med-social-fobi-27553543
Behandling:"

Psykologisk behandling Kognitiv beteendeterapi (KBT) utgör förstahandsbehandling. Internetförmedlad KBT finns tillgänglig för personer bosatta inom Stockholms läns landsting. På Internetpsykiatri finns information om behandlingen och här kan patienten själv anmäla sig, remiss behövs inte. Där KBT kan erbjudas i primärvård sker behandling med fördel på denna vårdnivå. Vid behov rekommenderas patienten att söka privat legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning. Det finns också möjlighet att hänvisa till utbildningsterapier vid psykoterapiutbildningar med inrikting på KBT som erbjuds till en lägre kostnad vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.
 Läkemedelsbehandling I första hand med SSRI. För utförligare beskrivning, se vårdprogram Ångestsyndrom, SLL, sid 28-29.
 Fysisk träning Se Fysisk aktivitet på recept - FaR."

https://www.doktorn.com/artikel/virtual-reality-som-rekordsnabb-behandling-mot-social-fobi
Läkemedelsbehandling av sociala fobi ("Kloka listan, läkemedel 2018"):
I första hand    sertralin    Sertralin ... Oralin     I andra hand     escitalopram    Escitalopram … Cipralex        fluoxetin    Fluoxetin ...     I tredje hand    klomipramin    Klomipramin ... Anafranil      klomipramin    Anafranil Retard 

11
Skoj, lek & test / Humorvideos
« skrivet: december 29, 2018, 23:24:27 PM »
Lite dålig Tv4-humor, eller bra om man så tycker...

12
Skoj, lek & test / Mysterier, UFOs och övernaturligt
« skrivet: december 29, 2018, 23:17:25 PM »
Lite smått och gott om mysterier, övernaturligt m.m
/>
/>


13
Nu kan jag  ni kan pusta ut över forumets säkerhet. Bytte till Cloudflare och har fått till säkerhetskonfigurationen. Så det ser ni enklast att det är grönt hänglås i era webbläsare. Edge är lite annorlunda om ni använder det. Den har alltid grått hänglås. Men klickar man på det så visas certifikat och utfärdare. I övriga webbläsare är det generellt grönt lås som gäller. Men kan vara värt att klicka på ändå om man vill veta mer om sajtens säkerhet m.m

14
Forumet kan vara lite buggigt pga att jag testar ett par olika varianter på chattar implementerade i forumet. Försöker hitta en variantsom passar vårt forum bäst - och inte är för krånglig att använda.
Kom gärna med synpunkter på chatten - ska den integreras med sociala medier, e-post etc, IRC, enkel, avancerad - er input behövs  :)

15
Skoj, lek & test / Annorlunda julmusik
« skrivet: december 23, 2018, 18:57:11 PM »
Lyssnar väldigt lite på vanlig julmusik. Är faktiskt ganska less på den typen av skval...uttjatat! Däremot brukar jag ha som tradition att lyssna på den här anti war-låten med Magnum varje jul. Lite tyngre julstämning med tänkvärt budskap

/>
Not a tree on the skyline Nor a bird in the wing Whispers frozen for all time No man's land will be king Left deserted a cold smile From the way they've been served Virgin mother and her child Turn their face from the world Just for a moment, they're only men On Christmas day There'll be no killing or fighting On Christmas day There'll be no thunder and lighting On Christmas day On Christmas day Many years they'll remember And they'll toast absent friends On that cold day, December They'll be back there again And just for a moment, they're only men On Christmas day There'll be no killing or fighting On Christmas day There'll be no thunder and lighting On Christmas day On Christmas day The wind blows cruel and hostile, on that deserted land No shepherd sacrifice the lamb While prayers of guilt and duty, race upwards to the sky Collide in fearsome combat cry Oh, the guns and the ships and the planes of every county For the wins and the gains, what a price, it's much too high Don't look away and wonder, this savage poetry Is set to drag you under with arms of jealousy The sun won't rise up shining, on fields of evergreen Shot down by a crossfire with a scream The seasons change so slowly and bring on winter's song Till no-one knows where they belong Oh, the guns and the ships and the planes of every county For the wins and the gains, what a price, it's much too high Don't look away and wonder, this savage poetry Is set to drag you under with arms of jealousy On Christmas day There'll be no killing or fighting On Christmas day There'll be no thunder and lighting On Christmas day On Christmas day On Christmas day

Sidor: [1] 2 3 ... 6