Psyksnack.se

Gäst


Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Memphis

Sidor: [1]
1
Skoj, lek & test / SV: Videoklipp
« skrivet: november 12, 2017, 17:26:25 PM »
vi lever i en 'global marknad', så exakt vad är 'vänsterns' lösning?

Sverige har sedan väldigt länge varit en del av en global marknad. Det är därför det är så extremt viktigt att se till att skolorna fungerar som de ska och att alla barn får den utbildning som de ska ha rätt till, och inte att det är upp till föräldrarna att väja rätt skola, t ex. Med ett system där det blir upp till var och en att välja rätt, så är riskerna uppenbara att samhället delas upp och det kommer alla att förlora på, i form av högre kriminalitet och en sämre känsla av sammanhållning.

Sveriges svar på det här har varit att hålla ihop landet via staten. Staten tar in skattemedel för att finansiera en generell välfärd. I många länder kallas det här socialism, även i Sverige kallas det socialism. Men om man kollar på hur Sverige såg ut för 20-30-40 år sedan, och jämför med idag, så anser nog många att Sverige då var ett mer välfungerande land med ett bättre välfärdssystem. Idag är mycket av välfärden styrd av marknaden. Är du inte en lönsam patient, så är du inte en aktaktiv patient. Är du inte en lönsam elev, så är du inte en attraktiv elev. De patienterna och de eleverna hamnar på de sämre platserna eftersom färre känner ett ansvar att ta ansvar för människor. I ett marknadsanpassat system tar man framförallt ansvar för balansräkningen för företaget.  Du ska kunna visa upp positiva resultat för ägarna - inte i första hand för hela samhället.

Det här kommer bara att gå ut för när allt mer flyttas mot marknadslösningar. Marknadslösningar fungerar bra för Volvo, Ericsson, etc men inte för skolan, vården och omsorgen. Och om vi inte har skatter som finansierar det så måste det finansieras via egenavgifter som betalas direkt till skolorna och sjukhusen, eller via bolag som administrerar det via försäkringsbolag (för vården).

Personligen tycker jag att Sverige har varit ett exempel på ett land som har klarat mycket bättre än många andra länder att fungera som en blandekonomi. Sedan 90-talet har mycket gått utför, och det kommer sannolikt att fortsätta på den vägen. Jag har inget alls emot att betala min del i skatt. Jag tar inte del av allt jag betalar för, men jag bidrar långt heller till grannarnas barns skolgång och till pensionärers läkarvård, än att jag tänker mig ett samhälle där de får klara sig bäst de kan. Jag är även med i kyrkan trots att jag inte är troende, eller ens besöker kyrkor särskilt ofta, men jag tycker att många inom kyrkan gör en bra insats för samhället.

Det kommer alltid att finnas olika syn på hur man vill att ett samhälle ska ordnas. Men jag tror på en välfärdsstat. Och det här med polisen som måste prioritera brott, det är helt snett. Men svaret kan ju inte vara att sluta att betala skatt. Det är ju bara att be om att situationen blir värre. Nu ska 10 000 nya polisanställda anställas inom de kommande åren. Det kommer att kosta resurser. Någon måste vara med och betala för det. Vilken lösning är bättre än att alla är med och betalar proportionerligt till sin inkomst?

2
Ska det vara så att man hamnar på forumindex efter att man har skrivit ett svar i en tråd?

3
Jag har nyss registrerat mig och vet inte om den här tråden längre är aktuell, det står med röd text att det var 120 dagar sedan någon skrev här.

Men i alla fall. Jag tror att en anledning till att forum håller en låg aktivitet är att det är för krångligt upplägg. Här är det bara något krångligt. Ett typexempel på ett forum som är helt och hållet allt för plottrligt upplagt är terapiforum. 25-30 olika delforum.  Om du har ångest, så pratar du om det här, om du är deprimerad, så pratar du om det här, och om du mår dåligt av någon annan orsak, om du är psykisk utmattad så pratar du om det här, och om du har social fobi så pratar du om det här. Det funkar ju sällan så IRL.

Ofta finns det många kopplingar mellan psykisk ohälsa, och dessa kan i allmänhet diskuteras i en "allmän diskussion". Här står det att allmän diskussion rör övrig psykisk ohälsa. Personligen tror jag att det är bättre att allmän diskussion kan röra all psykisk ohälsa, och forumdelar för ångest/depression/social fobi, etc om det är något mer specifikt om de diagnoserna. 

F ö. tror jag att det är bra om forumdelen "allmän diskussion om psykisk ohälsa", ligger överst. Antingen som en egen forumdel som är mycket lätt att hitta direkt när man kommer in på forumet, då får man ofta en bra bild av vilka personer som är här. Och det är personer som är aktiva på ett forum som sätter nivån. Som det var på SPS. Till stor del invandringskritiska personer som använde forumet för helt andra orsaker än för att att bidra till ett bättre mående och en bättre situation för personer som kämpar med psykisk ohälsa. Det forumet sätter jag inte min fot på igen. Det var totalt kontraproduktivt som stödforum.

Som man ser här är det inte en enda person som har presenterat sig. Jag tror att i alla fall moderatorerna behöver presentera sig. Inte med annat än att man kan få en känsla av vilka det är som driver forumet. Att komma in på ett forum som många inte alls vet vilka det är som ligger bakom kännas lite riskfyllt, eftersom många som mår dåligt kan ha behovet av en safe place i den här internetvärden.

Sedan måste det från början finns en aktiv moderering. Om det finns tecken på att personer främst kommer in på forum för att de vill ställa till lite liv, så har de inget på stödforum att göra. Man ska ha ett val när man kommer in på ett stödforum - antingen vill man stödja andra i psykisk ohälsa och kanske också är behov av stöd i sin egen psykiska ohälsa. I annat fall kan man hänvisas till andra forum. SPS fallerade totalt där eftersom de hade moderatorer som själva agerade provocerande på forumet.

Det är vad jag tänker på. Ett enkelt upplägg där fokus ligger på att ha en ventil för att prata om psykisk ohälsa och få stöd och ge stöd, och att modereringen fungerar. Då kan det bli ett bra stödforum.

Finns det någon speciell anledning till att "Länkar, litteratur, videoklipp, tips m.m rörande psykisk ohälsa" ligger högst upp? Det är väl en av de delarna som det är lägst aktivitet i.

Utmattningssyndrom är en mycket stor diagnoskategori som många drabbas av idag.


Psykisk ohälsa - allmän diskussion

Depression och nedstämdhet

Ångestsyndrom (GAD, paniksyndrom, tvångssyndrom m.m)

Social fobi, agorafobi, specifika fobier

Utmattningssyndrom

Övriga affektiva tillstånd, Bipolär sjukdom, neuropsykiatriska tillstånd (ADHD e.x)


Känsliga ämnen


Övriga ämnen

Debatt

Skoj, lek & test

Sidor: [1]