Övriga ämnen & debatt > Debatt

Psykologi: Kognitiv Dissonans

(1/3) > >>

Alice:
Kognitiv dissonans är ett debatterat ämne inom psykologin och innebär att en person antingen ändrar sitt synsätt efter en handling som går emot personens moral eller blir alltmer övertygad om sin sak, även när fakta bestrider detta. Det kan t. ex handla om vetenskapsmän som ägnat halva sin karriär åt något och när de motbevisas blir de alltmer oförmögna att ta in att de hade fel. Det kan vara mannen som är otrogen, som tidigare haft en väldigt negativ bild av otrohet men som börjar rättfärdiga det.

Kognitiv dissonans har vi alla ägnat oss åt men vid vilka tillfällen har du gjort det, har du något du försvarar med näbbar och klor trots att du flera gånger motbevisats?

Jag tycker också att detta är ett intressant ämne då jag upplever att samhället i stort lider av någon slags kognitiv dissonans där t. ex fakta och vetenskap ersatts med löst tyckande. Varför har det blivit så tror ni? Har vi hellre blivit förblindade av Instagram vackra bilder och så småningom faktaresistenta?

Kenneth:
Vi människor funkar så helt enkelt. Skulle man inte tro på sina egna åsikter och "slåss" för dom så blev man allt för distanslös. Man skulle ju bara nicka med åt alla andras åsikter....men intressant ämne du tar upp. Visste inte ens att det hade ett namn!

Alice:
Jo men det är skillnad på t. ex åsikter och fakta. Kolla på sekter, det är ett ypperligt bra exempel på kognitiv dissonans.

Aurelius:
Upfattningarna är en del av ens identet. Formas de speciellt i ung ålder så är det svårt att bryta med dem eftersom att bryta är att bryta med en stor del av sin personlighet, sitt värdesystem osv. Så det är som att bryta med sig själv ooch vad som väntar är ovisshet. Folk skapar inte sina uppfattningar efter fakta eller vetenskaplig metoden i min mening. Sk rationalitet är oftast tror jag ett sätt att rationalisera intuition oftast främst hämtad från trosystem ovh mytologi.

Alice:
Intressant att läsa vad ni skriver  :).

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion