Psyksnack.se

Gäst


Författare Ämne: FORUMREGLER (Uppdaterat 2017-01-25)  (läst 13681 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Kenneth

  • You got me singing
  • Administratörer
  • Klass A
  • *****
  • Antal inlägg: 1.184
    • Visa profil
FORUMREGLER (Uppdaterat 2017-01-25)
« skrivet: januari 25, 2017, 20:38:00 PM »
Instruktioner och regler för PS forum.

Tips
Det bästa sättet att rapportera regelöverträdelser på forumet är att skicka PM till ps-användaren!

Regler för PS-forumet
1. Direkta olagligheter är naturligtvis lika lite tillåtna på PS som någon annanstans. Nedan listas ett antal punkter i Brottsbalken som är särskilt tillämpliga på ett internetforum som PS:

    1.1 Hets mot folkgrupp (16 kap 8 §), uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning

    1.2 Ärekränkning (5 kap), utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning

    1.3 Uppmaning till brott (16 kap 5 §), uppmana eller eljest söka förleda till brottslig gärning, svikande av medborgerlig skyldighet eller ohörsamhet mot myndighet


2. På PS ska god nätetikett iakttas. Rent allmänt är det befogat att visa mer hänsyn på PS än på andra forum med tanke på målgruppen. En del forumanvändare kan vara extra känsliga för kritik och svepande omdömen. Uppmuntran och stöd till andra användare välkomnas. Undvik dock att starta trådar som endast innehåller listor med komplimanger till dina vänner (favoriseringstrådar), eftersom det visat sig att många då känner ett utanförskap.

Särskilt innebär kravet på nätetikett att följande inte är tillåtet:

    2.1 Personangrepp som att t.ex. kalla en forumanvändare för idiot, be någon hålla käft eller på annat sätt angripa/förolämpa en motpart personligt i en debatt. Skilj på sak och person. Även indirekta personangrepp (som att t.ex. uttrycka missaktning för något som lätt sammankopplas med en enskild forumanvändare) kan föranleda åtgärd från moderatorerna.

    2.2 Eventuella personliga meningskiljaktigheter som inte ingår i en debatt eller liknande skall tas via PM, inte öppet på forumet.

    2.3 Det är inte tillåtet att via PM förolämpa, hota, eller trakassera andra användare.

    2.4 Att posta uppenbart stötande innehåll. T.ex. överdriven användning av svär-/könsord eller postning av pornografiska bilder.

    2.5 Att posta privat information som rör annan användare utan dennes tillåtelse. Som privat information räknas t.ex. chattmeddelanden, nicknamn/inlägg på andra forum, privata meddelanden och personuppgifter.

    2.6 Vid citering av ett inlägg skrivet av en annan användare skall ursprungstexten behållas. Att citera utvalda delar av ett inlägg är tillåtet, dock får inga ändringar i texten göras. Uppges författare av den citerade texten, så skall denne vara den samma som för ursprungstexten.

    2.7 Det är inte tillåtet att citera personbilder/avatarer som medlemmarna lägger ut på sig själva. Detta pga att många vill kunna ta bort sin bild efter en tid och det inte går att ta bort sånt som citerats av andra. Det är inte heller tillåtet att posta bilder på PS-användare, vänner och anhöriga och andra privatpersoner utan deras tillstånd.

    2.8 Det är förbjudet att använda medlemmars diagnoser mot dem i syfte att uttrycka missaktning, tillskriva negativa egenskaper eller på annat sätt använda diagnos(er) i syfte att angripa/förolämpa en eller flera PS-medlemmar indirekt eller direkt.


3. Övrigt

    3.1 Det är inte tillåtet att utge sig för att vara någon annan, att göra anspråk på att ha formell medicinsk utbildning som man saknar, registrera nya användarprofiler efter att man stängts av och liknande manipulationer.

    3.2 Vid val av användarnamn (nick) , eller snarlikt namn ej, väljas som redan är upptaget av en aktiv användare. Om någon tar ett namn som är snarlikt ett annat och detta leder till förvirring, så kan moderatorerna be den nya användaren att välja ett annat namn.

    3.3 Uppmuntran till självmord får aldrig förekomma. Inte heller diskussioner, tips eller råd om självmordstekniker. Ej heller hot om självmord, där andra forummedlemmar beskylls för att vara orsak till det, eller att skribent på annat sätt försöker få andra forumedlemmar att få dåligt samvete, genom att hota med självmord/självskada. Avskedsbrev eller inlägg som kan tolkas som det är inte heller tillåtna. Det är dock, givetvis, tillåtet att skriva av sig om ämnet, om man mår så dåligt att man funderar på det.

    3.4 Receptbelagda läkemedel får inte säljas eller överlåtas via PS. Inte heller får tips om var sådana kan erhållas på andra sätt än med recept utskrivna av svensk leg. läkare förmedlas. Detta gäller även andra substanser som har liknande verkan som redan receptbelagd medicin (http://www.rosengrenska.org är undantaget denna regel)

    3.5 Modereringsnivån generellt och forumets regler får gärna diskuteras i underforumet Synpunkter och frågor om sajten. Moderering i specifika fall ska dock respekteras och bör inte diskuteras på forumet. Diskussioner om enskilda moderatorer är inte tillåtet. Kommentarer på modereringar/moderatorer kan med fördel skickas med PM till sps-användaren.

    3.6 Postning av spam och budskap av uppenbar kommersiell natur är inte tillåten.

    3.7 Lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk medför att det inte är tillåtet att utan tillstånd posta upphovsrättsligt skyddat material som t.ex. bilder och sångtexter, dikter (i sin helhet).

    3.8 Det är inte tillåtet att ändra i modereringstexten, om du blivit modererad. Det är inte heller tillåtet för användare att posta eller kopiera modereringstexterna. Att skriva texter som kan förväxlas med modereringstexterna är inte heller tillåtet.


4. Administratorerna och moderatorerna förbehåller sig rätten att avgöra hur ovanstående regler ska uttolkas, och att om situationen så kräver även agera utanför reglerna i specifika fall där forumet eller användare kommer till skada på andra sätt än vad som täcks in av reglerna. Webbgruppens mål är att det ska råda ett fritt debattklimat på forumet och att även känsliga ämnen ska kunna diskuteras, samtidigt ser vi allvarligt på personangrepp och trakasserier.

5. Brott mot reglerna på forumet beivras på så sätt att det aktuella inlägget tas bort. Vid svårare eller upprepade fall av regelöverträdelser ges en varning, samlar en användare på sig flera varningar stängs denne av från forumet en kortare eller längre tidsperiod. Vid extrema fall av regelbrott kan moderatorerna banna utan att någon varning föregåtts

    5.1 Vi tillämpar moderering o form av tillsägelse, borttagning av inlägg/tråd, att dela trådar,   och vid grova forumöverträdelser kan det resultera i en varning. Vi tillämpar EN varning, och bryter man mot denna stängs man av i 30 dagar. Bedömning sker individuellt efter behov och regelbrottets art.
   
   5.2 Bete er mot andra som ni vill bli behandlade själva!
« Senast ändrad: januari 25, 2017, 20:40:14 PM av Kenneth »
Jag är ej utbildad läkare eller dylikt, så tipsen jag ger grundar sig enbart på teori och egen erfarenhet. Prata alltid med din läkare!